Aké straalt vertrouwen uit; Malacia 'slechtste man van het veld'

3 oktober 2022, 14:15

De Manchester-derby van zondagmiddag stond niet alleen in het teken van de clash tussen Pep Guardiola en Erik ten Hag. Het betekende ook een weerzien tussen Nathan Aké en Tyrell Malacia. De linkspoten worden bij het Nederlands elftal misschien wel concurrenten van elkaar. Zowel Aké als Malacia kreeg gisteren de kans om zich te laten zien. Dat ging de één wat beter af dan de ander.

Manchester City bleek op eigen veld een paar maatjes te groot voor Manchester United. Na 45 minuten spelen stond de thuisploeg al met 4-0 voor. Er was geen beginnen aan voor de ploeg van Ten Hag, die in de tweede helft weliswaar wat beter voor de dag kwam, maar dat had vooral te maken met het feit dat City een paar tempo's lager ging spelen. "Ik denk niet dat het een makkelijke overwinning was, maar we speelden een hele goede wedstrijd", zei Aké na afloop voor de camera van Viaplay. "Ik denk dat we vanaf minuut één de intenties showden om aanvallend voetbal te spelen en kansen te creëren."

Volgens Ten Hag was het krachtsverschil tussen Manchester City en Manchester United minder groot dan de uitslag doet vermoeden. De Tukker zag vooral een groot verschil in het geloof en vertrouwen in een goed resultaat. Manchester City speelde met veel meer overtuiging. "Ik denk dat we gelijk vanaf minuut één de intenties showden om aanvallend voetbal te spelen en kansen te creëren", aldus Aké. "We hebben een heel goed team en op dit moment zitten we er lekker in. Als je zo goed begint, krijgt het team direct vertrouwen. Iedereen speelde met de intenties om goals te maken en ik denk dat we dat de hele wedstrijd hebben gedaan."

Aké zit in een ijzersterke periode van zijn carrière. De linkspoot heeft zich bij Oranje geruisloos in de basis gespeeld. Ook bij Manchester City lijkt hij inmiddels zeker van zijn plek in de verdediging. "Ik probeer gewoon elke wedstrijd mijn best te doen. We hebben hele goede centrale verdedigers. Maar ik ben blij dat ik vandaag (zondag, red.) heb kunnen spelen. Het ging op zich lekker, dus hopelijk kan ik dat doorpakken", besloot Aké.

'Slechtste man van het veld'

Malacia had het een stuk lastiger in de Manchester-derby. De vleugelverdediger maakte in zijn eerste maanden bij Manchester United een sterke indruk en had ook tegen Manchester City een basisplaats. Maar Ten Hag haalde Malacia al in de rust naar de kant. Volgens de oefenmeester wilde hij niet het risico lopen dat Malacia – die in de eerste helft op de bon werd geslingerd – met rood van het veld zou worden gestuurd. De linkspoot speelde een ongelukkige wedstrijd. Manchester Evening News vond hem zelfs de slechtste man van het veld. Malacia krijgt van de lokale krant het rapportcijfer 1. 'Hij kon niet in de buurt van Foden komen. Op een bepaalde manier was het een gedwongen wissel.'