Nederland vreest met absolute penaltykiller VS voor strafschoppen

2 december 2022, 15:58

Louis van Gaal pakte voor het WK uitgebreid uit met een keeperstest als het gaat om de strafschoppenreeks. De bondscoach zocht naar een penaltykiller in de rol die Tim Krul pakte op het WK 2014 in Brazilië. Het is nog onduidelijk welke keeper dat is bij Oranje, maar dat is bij tegenstander Verenigde Staten niet nodig om een wetenschappelijke test te doen.

Daar is bij Amerika geen onduidelijkheid over. De eerste keuze Matt Turner is namelijk een absolute strafschoppenspecialist. Keeperspecialist Harm Zeinstra analyseerde in zijn podcast Showkeepers de strafschoppen van Turner en kwam tot een stoppercentage van 43,4 (!) procent. Dat is hoger dan bijvoorbeeld de eerste keeper van Spanje (Unai Simón, 21,4%) en Fransman Hugo Loris (14,8%). Noppert stopte in totaal slechts één van de zes strafschoppen in zijn profloopbaan. Justin Bijlow (14%) zit wat lager, Remko Pasveer (22%) net wat hoger. 

Zeinstra ziet geen patroon bij de Amerikaan, die lang blijft staan en de penalynemer probeert te laten twijfelen. "Hij staat over het algemeen erg stil en wacht af. Bijna nonchalant en afwachtend", legt hij uit. Dat hij bijna de helft van de strafschoppen stopt, is wel uitzonderlijk hoog. Sowieso lijkt de loopbaan van Turner wel wat op die van Andries Noppert: pas vorig jaar debuteerde hij in de nationale ploeg van Amerika, nadat hij zijn profdebuut op 23-jarige leeftijd maakte.

Steffen als Cillessen

Want niet Turner was lang de beoogde eerste goalie van Amerika, dat was Zack Steffen. Hij vertrok afgelopen zomer van van Manchester City naar Middlesbrough om speelritme op te doen met het oog op het WK. Turner bleef echter de eerste keuze en bondscoach Gregg Berhalter wilde Steffen niet als tweede keuze meenemen naar het WK in Qatar. Cillessen overkwam ongeveer hetzelfde toen hij overstapte van Valencia naar NEC.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen