Louis van Gaal-index: bijna alle wijzigingen pakken verkeerd uit

25 november 2022, 18:57   Bijgewerkt: 26 november 2022, 10:28

Het Nederlands elftal is niet langer foutloos op het WK. Een droomstart bleek niet genoeg om de volle buit te pakken tegen Ecuador. Oranje mocht zelfs nog van geluk spreken dat het de tweede groepswedstrijd niet verloor. Wat is de rol van Louis van Gaal in het tegenvallende optreden? FCUpdate.nl maakt de balans op.

Ondanks dat Oranje de eerste wedstrijd tegen Senegal (0-2) zonder kleerscheuren doorkwam, stonden tegen Ecuador drie nieuwe namen aan de aftrap. Jurriën Timber kreeg de voorkeur boven Matthijs de Ligt, Teun Koopmeiners verving Steven Berghuis en Davy Klaassen speelde in plaats van Vincent Janssen. De entree van Klaassen betekende dat Cody Gakpo een linie naar voren schoof, wat tot tevredenheid van Van Gaal vrijwel meteen het gewenste effect sorteerde. Dankzij goed drukzetten van Klaassen kwam in de vijfde minuut de bal terecht bij Gakpo, die zijn linkerbeen opzocht en verwoestend uithaalde.

De andere veranderingen pakten niet uit zoals de bondscoach had gehoopt. Timber deed het niet beter dan De Ligt tegen Senegal. Sterker nog: de centrale verdediger van Ajax leed vlak na rust dodelijk balverlies wat tot de 1-1 van Ecuador leidde. De andere nieuwkomer in het elftal, Koopmeiners, speelde ook niet bepaald de pannen van het dak. Met name voor rust was het ver ondermaats wat de middenvelder van Atalanta liet zien. Hij bracht aan de bal niet de rust en creativiteit die van hem werd verlangd.

De wedstrijd tegen Ecuador heeft Van Gaal stof tot nadenken gegeven. Zijn ideale elf lijkt hij in elk geval nog niet te hebben gevonden. Memphis zal tegen Qatar wel beginnen in plaats van Bergwijn, maar wie moet hij naast Virgil van Dijk en Nathan Aké zetten? Timber, De Ligt of misschien toch Stefan de Vrij? En functioneert Frenkie de Jong nou het beste als Koopmeiners, Berghuis of Marten de Roon naast hem staat? Eén ding is zeker na de tweede WK-wedstrijd: er is nog meer dan genoeg ruimte voor verbetering.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen